Кое е мит и кое истина – втора част

В продължение на темата за митове и истини, избрахме следните категории, към които да насочим погледа на любознателните:

1. Мит: Луната има тъмна страна – научно е доказано, че въртейки се около оста си луната е осветявана от слънцето в различни моменти. Твърдението се дължи единствено на факта, че на това място, което не е към Слънцето е тъмно, но всичко е и в резултат от гравитационната тяга на планетата ни, която е мощна и показва, че Луната сякаш е с една страна.

2. Мит: Мозъчните клетки не се възстановяват – научно е доказано още в края на миналия век, че човешкият мозък може да регенерира. Други изследвания показали, че има надежда да бъде създадено лекарство, което да се бори успешно с болестта Алцхаймер.

3. Мит: Грахово зърно пуснато от Айфеловата кула може да доведе до смърт на човек стоящ долу – от физиката всички знаем, че това е така и може да се вярва на науката, но по законите на аеродинамиката, не е достатъчно, за да убие, а само да предизвика остра болка.

4. Мит: Метеорите се самозапалват прекосявайки атмосферата на озоновия слой – когато метеор попаднал в атмосферата и се преобразува в метеорит. Налягането генерира топлина, която е способна да запали камък, до такава степен, че да се появи огнена следа подир него. Реално метеоритите винаги са много студени, когато прекосяват орбитата на Земята, а често по тях има покритие от лед. Интересното е, че те са така охладени в Космоса, че развитата топлина преминавайки през земната обвивка от въздух е достатъчна само да разтопи леда по горните пластове.

5. Мит: Мълнията не поразява два пъти едно място – това не е така, а на места, където има много високи дървета, тя пада многократно. На открити пространства падат мълнии само в най-високите части, а на сгради като „Емпайер стейт билдинг“ мълнии падат 25 пъти на година.