Кое е мит и кое истина – първа част

Често се питаме дали това, което чуваме постоянно е истина или само плод на нечие хрумване. Дали нещата, които знаем са научни открития или може да се поспори около тезите им?! Ето, защо избрахме да разбулим една част от тези твърдения и да се насочим към митове и факти, които ще събудят интереса на много хора:

1. Мит: Низшата форма преминава във висша и се нарича еволюция – съществуват някои видове на планетата ни, които и до днес не са еволюирали, но са сред нас във вида, в който са били преди поне 10 хил. години. Такива са акули, гъби, мъхове и лангусти. Интересен е и факта, че на някои организми им се налага да се променят, за да се приспособят в новата среда, а има такива, които просто живеят в настоящата, без да се налага да се видоизменят.

2. Мит: Човешкото тяло се взривява в космоса без подходящ костюм – уви не е така лесно. И ако това твърдения масово обзема хората, то може би е плод на фантастични филми. Реално човек може да живее до 30 сек. в открит космос, когато е погълнал въздух. Това е подобно на гмуркането във вода. Едва след 15 секунди и до 30 може да настъпи главозамайване, в резултат на липса на кислород в мозъка и това да доведе до загуба на безсъзнание.

3. Мит: Звездата известна като Полярна или Северна е най-ярка на небето. Така се смята, но се оказва, че Сириус звездата е по-ярка от нея. Името й идва от северното разположение в съзвездието Малка Мечка. Те е единствена такава звезда, защото всички останали се променят.

4. Петте секунди – отдавна хората твърдят, че ако храната паднала на земята престои повече от 5 секунди става негодна за консумиране. Истината обаче е, че микробите намират начин да проникнат в храната и за по-малко време, а тогава е безсмислено да се придържаме към подобно твърдение.

5. Мит: Гравитация в Космоса липсва – реално гравитация има дори в Космоса. Твърденията са плод на факта, че космонавтите плуват като свободни във въздуха, но реално те се движат в орбитата. Гравитация има във всяка част на космоса, а когато космически кораб стигне орбита с 400 км, гравитацията пада с 10%.

Следва продължение….